RECEPT: Oma’s appeltaart 2.0

Gelukt, het recept voor oma’s appeltaart! Ik ben vast niet de enige bij wie de appeltaart van oma de aller- aller- allerlekkerste van de hele wereld was. Dat is wel een grote claim, maar zo is het echt! Ik heb nooit een appeltaart gegeten die ik lekkerder vond dan die van haar. Jarenlang dacht ik: die ga ik zelf ook maken. En toen was ik te laat, omdat ik inmiddels had ontdekt dat ik een aantal allergieën heb, namelijk voor tarwe en koeienzuivel. Dat zijn, naast appel, de hoofdingrediënten van oma’s appeltaart, dus dat kon ik wel vergeten. Ik gaf niet op en heb meerdere appeltaarten geprobeerd te maken zonder tarwe en koeienzuivel, met als doel die van oma te evenaren. En onlangs had ik ‘m te pakken. Het was net die van oma!!! En bijna iedereen kan ‘m eten, want hij is lactose- en glutenvrij… Ik heb ‘m getest bij mensen die wel tarwe en koeienzuivel eten – die niks met ‘vegan’ en ‘glutenvrij’ hebben – en ook zij vonden ‘m heerlijk! Alleen als je een notenallergie hebt is deze appeltaart niet geschikt, want er zit amandelmeel in het beslag.

Oh en als je er slagroom bij wilt, uiteraard ook lactosevrij, lees dan even verder onderaan het recept.

Voorbereidingstijd: 60 minuten (dit is is ruim genomen; ik ben soms wat langzaam en vind het leuk om zoiets rustig te doen)
In de oven: 70 minuten (maar check af en toe, vooral vanaf 50 minuten)
Hoeveelheid: 1 taart (ik heb ‘m met verschillende formaten springvormen gemaakt, als ‘ie groter is, wordt de taart wat minder ‘hoog’, ik doe daar nooit zo moeilijk over)
Benodigdheden: een springvorm en een oven, ook is een deegroller – of wijnfles 😉 – handig

Ingrediënten
  • 200g rijstmeel
  • 200g + 2el amandelmeel
  • 200g kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • 260g plus 2el kokosolie
  • 2 eieren
  • 1,3kg goudreinetten of andere zure appels (roer er als dat niet lukt 2el citroensap doorheen)
  • 4el (of naar smaak) kaneel
  • 100g (of naar smaak) krenten
Instructies recept voor oma’s appeltaart
  1. Klop het ei los.
  2. Maak de kokosolie au bain-marie vloeibaar.
  3. Meng de 2 soorten meel, de kokosbloesemsuiker en een snufje zout door elkaar. Voeg daar vervolgens ⅔ van het losgeklopte ei en de vloeibare kokosolie aan toe en kneed dit tot een samenhangend deeg. Zet dit deeg in de koelkast zodat het wat stijver wordt. Het is vrij plakkerig, dat is normaal.
  4. Rasp de appels en voeg het kaneel en de krenten toe.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet alles in met kokosolie.
  7. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in drie delen (1 deel ietsje kleiner). Leg het kleinste deel terug in de koelkast en rol de andere 2 delen plat met een deegroller. Het deeg plakt best wel, dus het is handig om dit tussen bakpapier te doen, of met wat meel erop besprenkeld. Bekleed met het ene deel deeg de bodem van de springvorm, en met het andere deel de rand.
  8. Besprenkel de 2el amandelmeel over de bodem, en voeg de geraspte appel met de krenten en het kaneel toe.
  9. Maak van het laatste stuk deeg kleine strookjes en leg ze over de bovenkant van de taart (of ga los met andere decoratie).
  10. Bestrijk het zichtbare deeg dan met de rest van het ei.
  11. Bak de taart in 60 tot 70min (dat ligt hangt van je oven) af – check de taart regelmatig!

Omdat ik geen koeienzuivel eet, eet ik ook geen ‘normale’ slagroom. Dat is er natuurlijk wel heel lekker bij… Om even in de vegan sferen te blijven, geef ik je twee opties. Ik vind de kokosyoghurt van Abbot Kinney’s (eventueel gezoet met wat ahornsiroop of stevia, of met wat vanillepoeder) heel lekker als slagroomvervanger. Wij maken deze ook vaak, een heerlijke vegan slagroom, zonder soja, heel makkelijk te maken. Het duurt maar  5 minuten (maar je hebt er wel 12 uur koelkast tijd voor nodig van te voren).

Heb je vrienden of familie die op zoek zijn naar lekkere recepten zonder gluten, lactose en met natuurlijke suikers? Deel deze blog dan met ze! En kom je er niet helemaal uit met je dieet? Je kunt altijd een voedingsconsult bij ons boeken. Soms is 1 sessie al voldoende om je probleem op te lossen. Voor meer informatie, kijk hier maar even >>> https://listentoday.nl/product/voedingsconsult/

Robien Hali

No Comments

Post a Comment