Waarom ik niet bij de supermarkt shop – en waar dan wel

De titel is misschien niet helemaal eerlijk, want ik kom heus wel eens bij de supermarkt. En dat wordt steeds leuker, want er zijn meer en meer producten bij de supermarkt te koop die ik interessant vind. En dan heb ik het niet over de (vaak dure) glutenvrije sectie vol producten met veel alsnog verkeerde ingrediënten. Ik heb het meer over producten die je eerst alleen bij de natuurwinkel kon kopen, en nu heb je ze ineens ook bij de supermarkt. Crackers gemaakt van alleen zaden, kokossuiker, speltpasta die echt lekker is, een hele reeks glutenvrije granen (gierst, quinoa, amaranth) en ga zo maar door. Dat is fijn en zo handig! Want de natuurwinkels bij mij in de buurt zijn best duur, en ook niet zo vaak open als de supermarkt.

De supermarkten verkopen steeds meer interessante producten. Maar er is één heel belangrijk ding, waardoor ik toch ben aangewezen op biologische markten. Lees verder op https://listentoday.nlMaar waarom dan die titel? Als ik kijk naar mijn dieet, spelen groenten en fruit een enorme rol, dat vind ik het allerbelangrijkste. En dat vind ik simpelweg niet altijd zo lekker van de supermarkt. Ik vind de smaak vaak minimaal, en waterig. En dat is logisch te verklaren, want bij die massaproductie is de tijd tussen de oogst en dat wij het bereiden vaak lang. De groenten en fruit die je koopt in de supermarkt waren vaak nog niet rijp toen ze geoogst werden. Als je daarmee kookt, valt de smaak in het niets vergeleken met groenten die die dag van het land zijn gehaald…

Daarnaast heeft de landbouw, toen er werd overgeschakeld naar massaproductie, smaken die niet populair waren er simpelweg uitgefilterd. Bitter was bijvoorbeeld niet zo in trek, maar zoet weer wel. Proef maar eens een biologische witlof vers van het land, en dan eentje van de supermarkt. Die van het land is veel bitterer. Ik vind dat zelf heerlijk! En het is ook gezonder. Daarnaast wordt bij biologisch geteelde groenten en fruit de bodem gevoed, en niet alleen het plantje. Groenten en fruit van een gevoede, versus arme bodem, dat proef je ook.


“A nation that destroys its soil destroys itself.”
 
Franklin D Roosevelt

De supermarkten verkopen steeds meer interessante producten. Maar er is één heel belangrijk ding, waardoor ik toch ben aangewezen op biologische markten. Lees verder op https://listentoday.nl

En waar shop ik dan wel? Mijn budget is niet enorm, dus is mijn oplossing om bij boerderijwinkels en markten te shoppen; het leuke is dat je dan ook nog eens met het seizoen mee-eet. Dat is wel zo romantisch, en het klopt voor mijn gevoel. Natuurvoedingswinkels hebben ook hele lekkere producten, maar die zijn vaak weer vrij duur. Als je in het Gooi woont, is dit een leuk rijtje voor je. En anders kun je eens op die manier zoeken op Google, of er bij jou in de buurt van die leuke plekken zijn (Google jouw streek en bijvoorbeeld zorgboerderij, of boerderijwinkel, of biologische markt). Of deel jouw favoriete plek hieronder, als je een goede aanrader hebt! En hier zijn ook veel plekken te vinden: http://www.bewustbiologisch.nl/.


Hier kom ik met grote regelmaat:

 • Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk , waar het werk voor een groot deel wordt gedaan door mensen met een verstandelijke beperking. Vlees (van koeien die bij ons achter in het bos wonen), kip, zuivel, veggies, fruit, er is best veel en het zijn hele leuke mensen die het runnen.
 • De prachtige historische moestuin van Landgoed Eyckenstein, ook in Maartensdijk. Het is daar prachtig; ik heb helemaal geen groene vingers, maar ik krijg altijd zin om daar mee te gaan werken, op het land of in de prachtige kassen onder de oude enorme bomen.
 • Boerderij Eyckenstein, op hetzelfde landgoed als de tuinderij hierboven. Daar verkopen ze heel eerlijk vlees, en bijvoorbeeld kippenvlees van oude hennetjes, wat nog goed smaakt ook. Ook hebben ze brood van de Veldkeuken, dat is wel echt de next level, zo lekker! Naast dat ze pure (en oude) graanrassen gebruiken, laten ze het zuurdesem brood lang rijzen wat goed is voor de smaak, houdbaarheid en structuur.
 • Deze natuurwinkels vind ik ook leuk: de Goodyfood in Hilversum, die hebben veel. Bij Hoeve Ravensteyn in Baarn is het heel gezellig, de winkel is gevestigd in een mooie boerderij. Ook is dit een leuk winkteltje: Land en Boschzigt in ‘s-Graveland. Bij restaurant de Serre ernaast kun je, tussen de akkers in het bos, heel lekker eten en drinken.
 • En Dorien en ik maken de hondjes blij bij de Bioslager in Hilversum. We kopen daar voor onszelf bouillon, kip en heel soms vlees. De hondjes krijgen dan botten en speciale worst.

 

Ken jij nog leuke plekken die je met ons wilt delen? Laat het ons hieronder weten! En als je hier meer over wilt weten, vooral over het gezondheidsaspect ervan, heb je nog een paar weken de kans om de online cursus ‘Upgrade je eetpatroon in 1 week te doen. Dan gaan we er een (duurder geprijsd) online programma van maken, en deze versie is dan niet meer verkrijgbaar.

Robien Hali

2 Comments
 • Miriam

  augustus 24, 2017 at 01:44 Beantwoorden

  Leuke post. Nostalgie naar toen ik in Hilversum woonde.

  Ja! Ik mis de Natuurwinkel in Baarn. Daar fietste ik speciaal vanuit Hilversum naar toe. Het is een heel ‘eigen’ winkel met heel veel liefde en kennis. .
  Eten met de seizoenen heeft nog twee voordelen: je krijgt de voedingsstoffen binnen die je op dat moment in het jaar nodig hebt éndeze producten zijn het meest betaalbaar want overvloedig voorradig.

  • Robien Hali

   augustus 24, 2017 at 10:16 Beantwoorden

   Wat een leuke tip Miriam van die winkel in Baarn; nooit geweest! En inderdaad, het seizoenseten doet wonderen voor je energielevels!

Post a Comment